2012. október 14., vasárnap

Brownie tökös-mascarponés krémmel

Az őszben leginkább az idénygyümölcsöket-zöldségeket szeretem. Idén az időjárás is kegyes volt, igazi nyálkás depis őszi idő csak október közepére lett. A már rutinszerű szombati piacozás során ilyenkor a szőlő, alma, körte mellé sütőtök is kerül a szigorúan újrahasznosított anyagból készült Envirosax szatyorba ( ez volt a reklám helye, megérdemli, mert tényleg nagyon jó!).
Imádom a sült tököt is, azonban egy ideje a sütőtökös pitéken pörgök. Nézelődtem mindenféle receptek közt, de az igazit még nem találtam meg, úgyhogy az lesz a vége hogy kikísérletezem. Addig is kitaláltam hogy a tökpüréből krém lesz, az alap pedig legyen brownie.

Első lépésként egy közepes sonkatököt felvágtam, kimagoztam. A szeleteket kicsit megszórtam fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és megkenegettem mézzel. Ment be a sütőbe, ahol magas hőfokon kb. fél óra alatt szépen megsült.  Miután kihűlt, kikapartam a héjából és összeturmixoltam.  Ha nem elég édes, lehet még mézet hozzá adni.


2012. június 26., kedd

Hétvégi ebéd

Vasárnap sikerült egész komoly mennyiséget főzni -  kb. egész hétre van kaja :))
A következők készültek:
 - meggy-egres leves
 - töltött paprika
 - házi tagliatelle tejszínes-pórés-borsós mártással, vajon pirított szürekharcsa filével
 - málnás csokitorta
 - citromos sajttorta hidegen eperöntettel

Nos ebből a szép felsorolásból most kivételesen előbb nem a desszertek elkészítését írom, le, az legyen egy későbbi bejegyzés témája.

2012. június 3., vasárnap

Rebarbara krémes sütemény

Rachel Allen nagy kedvencem, egyszerű és könnyen elkészíthető receptjei vannak és ránézésre is szimpatikusabb Nigella-nál :) A Der Chef blogja egyik társszerzője, kedves barátom, hozzájutott egyik, nemrégen magyar nyelven is megjelent könyvéhez, ebből készült a mai sütemény.



2012. május 4., péntek

Piskótatekercs X+1-es piskótából

Az előző süteményhez elhasznált sok cukrászkrém "mellékterméke" a tojásfehérje (pláne hogy egy héten belül kétszer is el kellett készítenem az epres süteményt).
Ezeket a tojásfehérjéket általában egy gyors és egyszerű piskótának készítem el, amit Anyukám X+1-es piskótának nevez.


2012. április 29., vasárnap

Francia epertorta - tarte aux fraises

Lassan de biztosan ismét beköszönt az eperszezon. Imádom az epret, kilószámra bírom magamba tömni, most viszont egy régóta tervezett süteményt készítettem el -  még spanyol eperből.

2012. április 8., vasárnap

Diótorta csokikrémmel, ahogy Mamuska csinálta

Bevallom nem vagyok nagy rajongója sem a diós, sem a csokis süteményeknek, tortáknak, egy-két kivétellel. A zserbót pl. kifejezetten nem szeretem, viszont van egy torta ami mindent visz. Anyai nagyanyám, akit Mamuskának szólítottunk, mindig ezt sütötte szülinapokra.
Picit változtattam csak a krémen, mondjuk azt, hogy korszerűsítettem az amúgy is nagyon finom tortakrémet.