Bármikor jártam Franciaországban, mindig csodálattal néztem (és kóstoltam) a szebbnél szebb gyümölcsös tarte-okat, vagyis mini tortácskákat. Igazából semmi ördöngősség nincs benne, a végeredmény mégis hihetetlen finom, könnyed sütemény.
A tészta a már korábban említett könyvből származik, ezúttal egy másik linzertésztát, a pate brisée-t készítettem alapnak.
Hozzávalók:
250 g finomliszt
100 g puha vaj
csipet só
100 g porcukor
1 egész tojás
A vajat elmorzsoltjuk az összevegyített liszttel és porcukorral, sóval, majd a tojást hozzáadva készre gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva kb. egy órát pihentetjük a hűtőben.
Ezután kb. 3 mm-re kinyújtjuk lisztezett nyújtódeszkán és a kivajazott tortaformába tesszük.
Megszurkáljuk villával, majd kb. 20 percig vaksütéssel sütjük.
Közben elkészül a krém, ami egy vaníliás cukrászkrém.
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
5-6 evőkanál cukor
1 kiskanál jó minőségű (nekem madagaszkári van) vanília aroma
2 evőkanál kukoricakeményítő
0,5 l tej
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a keményítővel. Közben a tejet odatesszük melegedni, amíg langyos kiveszünk belőle és azzal hígítjuk a tojásos keveréket. Amikor felforr a tej gyorsan beleöntjük a tojásos keveréket és folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük.
Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a kész tortaformába.
A tetejére halmozzuk a félbevágott epreket.
A sütemény tetejét átlátszó tortazselével vonjuk be, így szép fényes borítást kapnak az eprek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése