Ismét egy recept Michel Roux kiváló könyvéből.
Az alaptészta a pate sucrée, vagyis édes tészta, amely minden gyümölcsös tarte-hoz kiváló, erre kerül a friss málna és a csoki ganache.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg enyhén puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 egész tojás
A csokikrémhez:
250 ml. habtejszín
200 g jó minőségű étcsoki
5 dkg jó minőségű vaj
A lisztet elkeverjük a porcukorral és sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojásokkal lágy tésztává gyúrjuk, majd a tésztát 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kinyújtjuk és egy piteformában vakon sütjük, 190 fokon, kb. 20 percig, majd eltávolítjuk a sütőbabot és még 5-10 percig 180 fokon sütjük. Figyelni kell hogy a széle ne égjen meg.
Amikor kihűlt a tészta kb. 25 dkg. málnát összevegyítünk apróra vágott mentalevéllel és ezt szétterítjük a tésztán. Elkészítjük a csokikrémet.
A habtejszínt alacsony hőfokon felforraljuk, ebbe beletördeljük az étcsokit. Közben folyamatosan keverjük habverővel, hogy szépen elolvadjon a csoki. Amikor elolvadt lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük a vajat, majd ezzel is simára keverjük.
A csokikrémet ráöntjük a málnára, és amikor kihűlt hűtőben tovább hűtjük 1-2 órán keresztül.
Friss málnaszemekkel tálaljuk.
Az eredeti recept Michel Roux - Tésztavarázs c. könyvében jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése