2012. október 14., vasárnap

Brownie tökös-mascarponés krémmel

Az őszben leginkább az idénygyümölcsöket-zöldségeket szeretem. Idén az időjárás is kegyes volt, igazi nyálkás depis őszi idő csak október közepére lett. A már rutinszerű szombati piacozás során ilyenkor a szőlő, alma, körte mellé sütőtök is kerül a szigorúan újrahasznosított anyagból készült Envirosax szatyorba ( ez volt a reklám helye, megérdemli, mert tényleg nagyon jó!).
Imádom a sült tököt is, azonban egy ideje a sütőtökös pitéken pörgök. Nézelődtem mindenféle receptek közt, de az igazit még nem találtam meg, úgyhogy az lesz a vége hogy kikísérletezem. Addig is kitaláltam hogy a tökpüréből krém lesz, az alap pedig legyen brownie.

Első lépésként egy közepes sonkatököt felvágtam, kimagoztam. A szeleteket kicsit megszórtam fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és megkenegettem mézzel. Ment be a sütőbe, ahol magas hőfokon kb. fél óra alatt szépen megsült.  Miután kihűlt, kikapartam a héjából és összeturmixoltam.  Ha nem elég édes, lehet még mézet hozzá adni.




Ezután elkészítettem a brownie alapot, a jól bevált Nigella recept alapján, és egy 26 cm-es kapcsos tortaformában készre sütöttem. Annyit variáltam rajta, hogy beledobtam egy marék kandírozott citrushéjat -  narancs, citrom vegyesen, kis darabokra aprítva.
A krémhez a tökpürét alaposan összekevertem 250 g. mascarponeval (ha nem elég édes egy evőkanál mézzel lehet még segíteni, illetve itt lehet még fűszerezni). Mivel biztosra akartam menni hogy a krém nem folyik el, kb. egy evőkanál zselatint is elkészítettem ( kevés vízben forralás, majd sűrű kevergetés mellett langyosra hűtés) és hozzáadtam a krémhez. Jól összekevertem és ráadagoltam a brownie alapra.


Pár órás hűtés után kellőképpen megszilárdul a krém. A csoki intenzív ízét szerintem megfelelően ellensúlyozza a nem túl hangsúlyos de kellemes ízű mascarponés-tökös krém.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése