Imádom a sült tököt is, azonban egy ideje a sütőtökös pitéken pörgök. Nézelődtem mindenféle receptek közt, de az igazit még nem találtam meg, úgyhogy az lesz a vége hogy kikísérletezem. Addig is kitaláltam hogy a tökpüréből krém lesz, az alap pedig legyen brownie.
Első lépésként egy közepes sonkatököt felvágtam, kimagoztam. A szeleteket kicsit megszórtam fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és megkenegettem mézzel. Ment be a sütőbe, ahol magas hőfokon kb. fél óra alatt szépen megsült. Miután kihűlt, kikapartam a héjából és összeturmixoltam. Ha nem elég édes, lehet még mézet hozzá adni.
Ezután elkészítettem a brownie alapot, a jól bevált Nigella recept alapján, és egy 26 cm-es kapcsos tortaformában készre sütöttem. Annyit variáltam rajta, hogy beledobtam egy marék kandírozott citrushéjat - narancs, citrom vegyesen, kis darabokra aprítva.
A krémhez a tökpürét alaposan összekevertem 250 g. mascarponeval (ha nem elég édes egy evőkanál mézzel lehet még segíteni, illetve itt lehet még fűszerezni). Mivel biztosra akartam menni hogy a krém nem folyik el, kb. egy evőkanál zselatint is elkészítettem ( kevés vízben forralás, majd sűrű kevergetés mellett langyosra hűtés) és hozzáadtam a krémhez. Jól összekevertem és ráadagoltam a brownie alapra.
Pár órás hűtés után kellőképpen megszilárdul a krém. A csoki intenzív ízét szerintem megfelelően ellensúlyozza a nem túl hangsúlyos de kellemes ízű mascarponés-tökös krém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése