2011. október 25., kedd

Birsalmás morzsa-pite

Megkezdődött a birsalma szezon!! Készítettem már birsalmasajtot, birs-körte vegyes lekvárt, és hát a süti sem maradhatott ki.

Sokat böngészem a BBC Good Food weboldalát illetve ha hozzájutok a magazint is, ezt a receptet is ott találtam.

Elmondanám, hogy ez nem egy gyors süti. Pláne, ha egyik nap amikor nekifogok rájövök hogy nincs otthon liszt. Így akár 2-3 napig is eltart a készítése, egyébként 2-3 óra.

Először a tölteléket készítettem el.

A töltelék hozzávalói:
1 kb birsalma, megtisztítva (hámozni nem kell, a héjában van a sok pektin amitől zselés lesz kicsit a lekvár is)
15 dkg cukor
1 citrom és 1 lime leve
1 kiskanál őrölt fahéj
 kb. 2 evőkanál étkezési keményítő vagy tejszín ízű pudingpor

a maradék töltelék
A megmosott, kicsumázott és kukacmentesített birsalmákat kis kockákra vágva felteszem főni a cukorral, fahéjjal, citromlével illetve annyi vízzel ami épp ellepi. Kb. fél óra alatt puhára fő, ekkor összeturmixoltam. 2 evőkanál étkezési keményítőt elkavartam hideg vízzel és hőkiegyenlítés után hozzáadtam a birs-péphez. Összekavartam majd félretettem hűlni, folytattam a tészta előkészítésével  rájöttem hogy nincs liszt.

Második nekifutásra, miután sikerült a lisztet is beszerezni, elkészítettem a tésztát illetve a morzsát.

A tészta-alap hozzávalói:

14 deka lágy vaj
20 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
7 dkg cukor
egy  egész tojás és egy tojás sárgája
csipet só

A hozzávalókat gyorsan összegyúrtam, majd betettem 15 percre a hűtőbe. Miután lehűlt gyorsan kinyújtottam és a kivajazott piteformát kibéleltem vele. Kb. 20 percig elősütést igényel -  letakarom a tésztát sütőpapírral, babot szórok rá (kb. fél kilót -  ezt utána már nem lehet használni, esetleg újra nehezékként), és 160 fokos sütőben sütöm. Ezután leszedem a sütőpapírt (meg a babot), és újabb 20 percig sütöm amíg szép rózsaszínes lesz. Kiveszem hűlni.

Közben elkészítem a morzsát a tetejére, ennek hozzávalói:
15 dkg. lágy vaj
10 dkg. liszt
7 dkg. zabkorpa (nekem őrölt volt abból is)
7 dkg. cukor
Összemorzsolom a hozzávalókat, nem kell egységes tészta legyen belőle.

A már kissé kihűlt alapra rákanalaztam a tölteléket, majd a morzsás cuccot megpróbáltam egyenletesen rámorzsolni. Persze ragad, meg egyáltalán nem morzsálódik a hagyományos értelemben, de el lehet oszlatni.

 Ezután mehet be újra a sütőbe, amit közben 180 fokra melegítettem. Addig kell sütni amíg a morzsás rész szépen elterül a tetején és elkezd barnásra sülni (kb. fél óra).

A végeredmény pedig:

2011. október 9., vasárnap

Liszt nélküli csokitorta körtével

A csoki és a körte állandó kedvenc. Kellett valami gyors desszert a vasárnapi töltött paprika után, és mivel egy ideje már kinéztem a BBC GoodFood oldalán ezt a receptet, most végre megcsináltam, kis módosítással (süssünk abból ami van itthon című program).

2011. szeptember 9., péntek

Túrós - körtés pite

Gyors és finom, és körte helyett más  aromás gyümölccsel is elkészíthető.


2011. szeptember 6., kedd

Áfonyás túrótorta hidegen

Tavaly volt a Zila cukrászdának egy pályázata, amelyen baráti biztatásra elindultam és be is kerültem a "tesztelő csapatba". Ez azt jelentette hogy kaptam egy 8 szeletes tortaformát amelyben kellett készíteni egy sütéssel, egy hűtéssel és egy szabadon választott technikával készített terméket, majd ezeket a recepteket be kellett küldeni, és egy zsűri értékelte. Annak ellenére hogy a döntőbe nem kerültem be ( megjegyzem a díjátadókor épp koncerten voltam valahol...:) ) hasznos tapasztalatokkal, és a tortaformával lettem gazdagabb. Azt csak halkan mondom hogy a formát azóta sem használtam, mert -  amint ezt a tesztelés során is jeleztem -  nem tartom túl praktikusnak. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy fincsi túrótortát sikerült összehozni, amit természetesen normál formában, rétegezve is el lehet készíteni, speciális forma nélkül.

2011. szeptember 4., vasárnap

Vörösboros szilvaleves


Azon gondolkodtam mit kezdjek kb. fél kg szilvával ami a hűtőmben állt egy ideje. Ilyen kis mennyiségből nem éri meg szilvásgombócot gyártani, mert az ipari mennyiségben fogy ha nekiállok elkészíteni.

Találtam Fűszeresnél egy szimpatikus szilvaleves receptet,  gondoltam kipróbálom, hát nem volt rossz döntés.


2011. augusztus 26., péntek

Smoothie, gyümölcsturmix avagy gyümölcs gyümölccsel


Augusztus eleje olyan volt mint október. Augusztus vége olyan mintha június lenne. Tombol a kánikula, ilyenkor nem is kívánok mást, csak gyümölcsöt. Általában többféle gyümölcs van a hűtőben, reggel vagy este ezekből percek alatt isteni italt készítek, botmixerrel, mivel sem gyümölcsprésem, sem turmixgépem nincs. A botmixer viszont tökéletesen alkalmas a célra.

2011. augusztus 25., csütörtök

Brownie körtével

A körte finom. Nyersen, kompótnak, levesnek, sütiben, turmixban, minden formájában.Ezt a sütit is kérésre készítettem, magamtól a majdnem 40 fokos augusztusi hőségben nem állnék neki sütni, de ha megkérnek...akkor talán. Éjjel, amikor már hűvösebb van (nincs...).