A recept nagyon régi, anyai nagyanyám, Mamuska mindig ezt sütötte, imádtuk. Csillagocskának hívta, persze általában csillag formában is készült, de most ezt a hagyományt megtörtük.
Hozzávalók:
60 dkg. liszt
egy egész Rama sütőmargarin
10 dkg cukor
egy sütőpor
egy vaníliás cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
kb. 1 dl. tejföl
A sütőporral elkevert lisztet a lágy margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját és jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tojást és a plusz sárgáját, és annyi tejfölt hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Kb. 1 centis vastagságra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
A tetejüket megkenegetjük felvert tojással és süthető cukorral vagy kristálycukorral díszítjük.
Kb. 170 fokos sütőben készre sütjük - amikor szép halvány barnás a teteje akkor már jó.
Fém dobozban sokáig eláll, teával, kakaóval, vagy csak magában is isteni finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése