2012. április 29., vasárnap
Francia epertorta - tarte aux fraises
Lassan de biztosan ismét beköszönt az eperszezon. Imádom az epret, kilószámra bírom magamba tömni, most viszont egy régóta tervezett süteményt készítettem el - még spanyol eperből.
Címkék:
cukrászkrém,
eper,
epertorta,
linzer,
pate brisée,
tarte
2012. április 8., vasárnap
Diótorta csokikrémmel, ahogy Mamuska csinálta
Bevallom nem vagyok nagy rajongója sem a diós, sem a csokis süteményeknek, tortáknak, egy-két kivétellel. A zserbót pl. kifejezetten nem szeretem, viszont van egy torta ami mindent visz. Anyai nagyanyám, akit Mamuskának szólítottunk, mindig ezt sütötte szülinapokra.
Picit változtattam csak a krémen, mondjuk azt, hogy korszerűsítettem az amúgy is nagyon finom tortakrémet.
Picit változtattam csak a krémen, mondjuk azt, hogy korszerűsítettem az amúgy is nagyon finom tortakrémet.
2012. március 3., szombat
Flan boulanger (nekem csak puding pite)
Kölcsönkaptam Michel Roux - Tésztavarázs c. könyvét - nagyon szépen fotózott és érthetően leírt receptek vannak benne, megkockáztatom hogy olyanok is akik még sosem sütöttek könnyedén el tudnák készíteni a benne található recepteket.
Én elsőként egy - a könyv szerint - édes sodóval töltött tortát készítettem belőle, én utólag csak puding pitének nevezném flanc-mentesen :)
Én elsőként egy - a könyv szerint - édes sodóval töltött tortát készítettem belőle, én utólag csak puding pitének nevezném flanc-mentesen :)
Címkék:
flantészta,
körte pite,
Michel Roux,
puding,
vanilia sodó
2012. február 5., vasárnap
Csúsztatott palacsinta - ahogy én csinálom
Gyermekkorom egyik kedvenc kajája került ma az asztalra - a szokásos kombóban. Nem egy klasszikus vasárnapi ebéd, de rég készítettem.
Amikor kicsi voltam, Anyu hetente legalább egyszer készített ilyen húsmentes ebédeket - általában bableves (ha volt csülök azzal, ha nem nélküle, szóval inkább az utóbbi), krumplileves vagy valami tartalmasabb leves mellé főételként egy ma már inkább desszertként fogyasztott kaja került az asztalra második fogásként. Ez néha túrógombóc volt, máskor vargabéles, vagy palacsinta ami nem mindig a klasszikus formájában készült hanem csúsztatott palacsintaként.
Imádtam, nagyon tartalmas, ennek ellenére ha jól rémlik elég sokat be bírtam tolni az arcomba - na ez az ami ma már kontrollálva van, mert hát mégiscsak egy komoly kalóriabombáról beszélünk... :)
Amikor kicsi voltam, Anyu hetente legalább egyszer készített ilyen húsmentes ebédeket - általában bableves (ha volt csülök azzal, ha nem nélküle, szóval inkább az utóbbi), krumplileves vagy valami tartalmasabb leves mellé főételként egy ma már inkább desszertként fogyasztott kaja került az asztalra második fogásként. Ez néha túrógombóc volt, máskor vargabéles, vagy palacsinta ami nem mindig a klasszikus formájában készült hanem csúsztatott palacsintaként.
Imádtam, nagyon tartalmas, ennek ellenére ha jól rémlik elég sokat be bírtam tolni az arcomba - na ez az ami ma már kontrollálva van, mert hát mégiscsak egy komoly kalóriabombáról beszélünk... :)
Címkék:
csúsztatott,
kakaó,
palacsinta
2012. január 4., szerda
Fahéjas csiga
Addig emlegettem a fahéjat hogy este fél10kor nekiálltam fahéjas csigát sütni. Igaz, már régóta tervezem hogy kipróbálom ezt a receptet, amit Stahl Judit Gyors édességek c. könyvében olvastam eredetileg. Persze a neten több verziója is megtalálható, tehát nem saját találmány, de annyira finom, hogy muszáj megörökítenem...
sütés előtt... |
Címkék:
fahéj,
fahéjas csiga
2011. december 4., vasárnap
Birses túrós pite
Néhány hete beszereztem a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban egy pitesütő cseréptálat. Ideje volt kipróbálni. Áginál kóstoltam egy nagyon finom birses túrós lepényt, ezt egy kicsit átvariáltam hogy pitetál-kompatibilis legyen.
2011. október 25., kedd
Birsalmás morzsa-pite
Megkezdődött a birsalma szezon!! Készítettem már birsalmasajtot, birs-körte vegyes lekvárt, és hát a süti sem maradhatott ki.
Sokat böngészem a BBC Good Food weboldalát illetve ha hozzájutok a magazint is, ezt a receptet is ott találtam.
Elmondanám, hogy ez nem egy gyors süti. Pláne, ha egyik nap amikor nekifogok rájövök hogy nincs otthon liszt. Így akár 2-3 napig is eltart a készítése, egyébként 2-3 óra.
Először a tölteléket készítettem el.
A töltelék hozzávalói:
1 kb birsalma, megtisztítva (hámozni nem kell, a héjában van a sok pektin amitől zselés lesz kicsit a lekvár is)
15 dkg cukor
1 citrom és 1 lime leve
1 kiskanál őrölt fahéj
kb. 2 evőkanál étkezési keményítő vagy tejszín ízű pudingpor
A megmosott, kicsumázott és kukacmentesített birsalmákat kis kockákra vágva felteszem főni a cukorral, fahéjjal, citromlével illetve annyi vízzel ami épp ellepi. Kb. fél óra alatt puhára fő, ekkor összeturmixoltam. 2 evőkanál étkezési keményítőt elkavartam hideg vízzel és hőkiegyenlítés után hozzáadtam a birs-péphez. Összekavartam majd félretettem hűlni, folytattam a tészta előkészítésével rájöttem hogy nincs liszt.
Második nekifutásra, miután sikerült a lisztet is beszerezni, elkészítettem a tésztát illetve a morzsát.
A tészta-alap hozzávalói:
14 deka lágy vaj
20 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
7 dkg cukor
egy egész tojás és egy tojás sárgája
csipet só
A hozzávalókat gyorsan összegyúrtam, majd betettem 15 percre a hűtőbe. Miután lehűlt gyorsan kinyújtottam és a kivajazott piteformát kibéleltem vele. Kb. 20 percig elősütést igényel - letakarom a tésztát sütőpapírral, babot szórok rá (kb. fél kilót - ezt utána már nem lehet használni, esetleg újra nehezékként), és 160 fokos sütőben sütöm. Ezután leszedem a sütőpapírt (meg a babot), és újabb 20 percig sütöm amíg szép rózsaszínes lesz. Kiveszem hűlni.
Közben elkészítem a morzsát a tetejére, ennek hozzávalói:
15 dkg. lágy vaj
10 dkg. liszt
7 dkg. zabkorpa (nekem őrölt volt abból is)
7 dkg. cukor
Összemorzsolom a hozzávalókat, nem kell egységes tészta legyen belőle.
A már kissé kihűlt alapra rákanalaztam a tölteléket, majd a morzsás cuccot megpróbáltam egyenletesen rámorzsolni. Persze ragad, meg egyáltalán nem morzsálódik a hagyományos értelemben, de el lehet oszlatni.
Ezután mehet be újra a sütőbe, amit közben 180 fokra melegítettem. Addig kell sütni amíg a morzsás rész szépen elterül a tetején és elkezd barnásra sülni (kb. fél óra).
A végeredmény pedig:
Sokat böngészem a BBC Good Food weboldalát illetve ha hozzájutok a magazint is, ezt a receptet is ott találtam.
Elmondanám, hogy ez nem egy gyors süti. Pláne, ha egyik nap amikor nekifogok rájövök hogy nincs otthon liszt. Így akár 2-3 napig is eltart a készítése, egyébként 2-3 óra.
Először a tölteléket készítettem el.
A töltelék hozzávalói:
1 kb birsalma, megtisztítva (hámozni nem kell, a héjában van a sok pektin amitől zselés lesz kicsit a lekvár is)
15 dkg cukor
1 citrom és 1 lime leve
1 kiskanál őrölt fahéj
kb. 2 evőkanál étkezési keményítő vagy tejszín ízű pudingpor
a maradék töltelék |
Második nekifutásra, miután sikerült a lisztet is beszerezni, elkészítettem a tésztát illetve a morzsát.
A tészta-alap hozzávalói:
14 deka lágy vaj
20 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
7 dkg cukor
egy egész tojás és egy tojás sárgája
csipet só
A hozzávalókat gyorsan összegyúrtam, majd betettem 15 percre a hűtőbe. Miután lehűlt gyorsan kinyújtottam és a kivajazott piteformát kibéleltem vele. Kb. 20 percig elősütést igényel - letakarom a tésztát sütőpapírral, babot szórok rá (kb. fél kilót - ezt utána már nem lehet használni, esetleg újra nehezékként), és 160 fokos sütőben sütöm. Ezután leszedem a sütőpapírt (meg a babot), és újabb 20 percig sütöm amíg szép rózsaszínes lesz. Kiveszem hűlni.
Közben elkészítem a morzsát a tetejére, ennek hozzávalói:
15 dkg. lágy vaj
10 dkg. liszt
7 dkg. zabkorpa (nekem őrölt volt abból is)
7 dkg. cukor
Összemorzsolom a hozzávalókat, nem kell egységes tészta legyen belőle.
A már kissé kihűlt alapra rákanalaztam a tölteléket, majd a morzsás cuccot megpróbáltam egyenletesen rámorzsolni. Persze ragad, meg egyáltalán nem morzsálódik a hagyományos értelemben, de el lehet oszlatni.
Ezután mehet be újra a sütőbe, amit közben 180 fokra melegítettem. Addig kell sütni amíg a morzsás rész szépen elterül a tetején és elkezd barnásra sülni (kb. fél óra).
A végeredmény pedig:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)