2014. február 6., csütörtök

Gesztenyés tiramisu

I'm back!
távollétem oka nagyon egyszerű -  több mint egy éve orvosi előírásra alacsony szénhidrát-tartalmú diétára lettem ítélve -  így az étrendemből elég hosszú időre kikerült a cukor, fehér liszt, bármilyen gabona a rozsliszten kívül, a krumpli, rizs, egyéb keményítős élelmiszerek és az alkohol is.
Ez leginkább az édesség hiánya miatt volt nagyon kegyetlen - az elején. Aztán hozzászoktam, megtanultam helyettesíteni az ízeket, illetve most már szerencsére kontrolláltan valamivel több szénhidrátot fogyaszthatok.
Nagyon sok pozitív hozadéka volt ennek a diétának -  pl. nagyon sokat fogytam (bár azt hittem nincs úgy igazán honnan, pláne nem 15 kilót), sokkal jobban érzem magam a bőrömben, illetve nagyon sok egészséges étel lelőhelyet felfedeztem.

Ez a recept készülhet hagyományos módon, vagy csökkentett szénhidrát tartalommal, mindkét formában nagyon finom. Sajnos egy nagyon szigorú cukormentes diétában nem lenne helye...




Minden ugyanúgy készül mint egy hagyományos tiramisu esetében, viszont a gesztenyepürével egy kis extrát vihetünk bele. Zárójelben az alacsony szénhidrát-tartalmú variációt tüntetem fel.

Hozzávalók:

3 egész tojás
250 g mascarpone
6 evőkanál porcukor ( vagy 5 evőkanál nyirfacukor)
vanília kivonat
kb. 2 dl. kávé
egy cukrozatlan gesztenyepüré (200 vagy 250 g)
babapiskóta (teljes kiőrlésű)
cukrozatlan kakópor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A 3 tojássárgáját a cukorral és a vanília kivonattal kikeverjük, majd a mascarponet is hozzáadjuk és simára keverjük. A gesztenyepürét beletördeljük, majd ezzel is simára keverjük a krémet. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Kb. 2 dl. kávét készítünk, ebbe kezdjük el belemártogatni a babapiskótát.
Rétegezve lerakjuk egy tálba -  egy sor kávés babapiskóta, egy sor krém, úgy, hogy a teteje krém legyen.
Ezt megszórjuk kakaóporral, majd egy pár órára hűtőbe tesszük hogy összeérjenek az ízek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése