2012. december 24., hétfő

Csillagocska - kedvenc kekszem Mamuskától

Karácsonykor nagyon sokféle sütemény -  vagy ahogy nálunk mondják, tészta -  készül minden évben. Bejgli, mákos pite (ami egyáltalán nem pite formájú), zserbó, kekszet viszont idén nekem kellett sütni 8 éves unokaöcsémmel, aki nagyon élvezte az egészet. Mivel a formákat ő választhatta ki nem egészen karácsonyi formák sikerültek -  készült alma, tök, makk, medve, süni, rénszarvas, ilyenek :)

 

A recept nagyon régi, anyai nagyanyám, Mamuska mindig ezt sütötte, imádtuk. Csillagocskának hívta, persze általában csillag formában is készült, de most ezt a hagyományt megtörtük.

Hozzávalók:

60 dkg. liszt
egy egész Rama sütőmargarin
10 dkg cukor
egy sütőpor
egy vaníliás cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
kb. 1 dl. tejföl

A sütőporral elkevert lisztet a lágy margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját és jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tojást és a plusz sárgáját, és annyi tejfölt hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

Kb. 1 centis vastagságra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.







A tetejüket megkenegetjük felvert tojással és süthető cukorral vagy kristálycukorral díszítjük.
Kb. 170 fokos sütőben készre sütjük -  amikor szép halvány barnás a teteje akkor már jó.






Fém dobozban sokáig eláll, teával, kakaóval, vagy csak magában is isteni finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése