2011. szeptember 6., kedd

Áfonyás túrótorta hidegen

Tavaly volt a Zila cukrászdának egy pályázata, amelyen baráti biztatásra elindultam és be is kerültem a "tesztelő csapatba". Ez azt jelentette hogy kaptam egy 8 szeletes tortaformát amelyben kellett készíteni egy sütéssel, egy hűtéssel és egy szabadon választott technikával készített terméket, majd ezeket a recepteket be kellett küldeni, és egy zsűri értékelte. Annak ellenére hogy a döntőbe nem kerültem be ( megjegyzem a díjátadókor épp koncerten voltam valahol...:) ) hasznos tapasztalatokkal, és a tortaformával lettem gazdagabb. Azt csak halkan mondom hogy a formát azóta sem használtam, mert -  amint ezt a tesztelés során is jeleztem -  nem tartom túl praktikusnak. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy fincsi túrótortát sikerült összehozni, amit természetesen normál formában, rétegezve is el lehet készíteni, speciális forma nélkül.

Hozzávalók:

10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
10 dkg vaj
50 dkg sovány tehéntúró
10 dkg porcukor
1 citrom leve és héja
2  kis tasak porzselatin
1 dl habtejszín
20 dkg mirelit(vagy friss) áfonya
Átlátszó tortazselé

A babapiskótát morzsára törjük majd összekavarjuk a megolvasztott vajjal. Az így kapott masszát egyenes felületen eloszlatjuk kör alakúra és hűtőbe tesszük kb. fél órára.

A tehéntúrót összemixeljük a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és levével, a felvert tejszínnel és a kevés vízzel elkészített zselatinnal. Belekavarjuk az áfonya felét, a mixerrel addig kavarjuk, amíg összetörik a gyümölcs. Az így kapott masszát a tortaformába töltve 2 órán át fagyasztjuk a mélyhűtőben, majd a piskótalapra helyezzük.

ilyen amikor már megdermedt, de még nincs megtöltve
Áfonyalekvárral és a maradék áfonyával töltjük -  ha normál formában készül akkor a lekvárt lehet a túrókrém alá kenni, a piskóta/keksz alapra, az áfonyát pedig egyenletesen a tetején eloszlatni.


A tetejét átlátszó tortazselével vonjuk be. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

1 megjegyzés: