2011. december 4., vasárnap

Birses túrós pite

Néhány hete beszereztem a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban egy pitesütő cseréptálat. Ideje volt kipróbálni. Áginál kóstoltam egy nagyon finom birses túrós lepényt, ezt egy kicsit átvariáltam hogy pitetál-kompatibilis legyen.

Először összegyúrtam a tésztát a következő hozzávalókból:

25 dkg liszt
10 dkg cukor
1 egész tojás
egy citrom lereszelt héja
15 dkg vaj
csipet só
fél tasak sütőpor
1-2 evőkanál tejföl (szükség szerint, hogy szépen összeálljon a tészta)

Ezután elkészítettem a tölteléket:

25 dkg tehéntúró
2-3 evőkanál tejföl
3 tojás sárgája
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál vanilia aroma
2-3 evőkanál grízesliszt vagy rétesliszt
3 tojás fehérje kemény habbá verve

A túrót jól összekavartam a tojás sárgájával, a tejföllel, cukorral, vanilia aromával és a grízesliszttel, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzáforgattam.
Kinyújtottam a tésztát úgy, hogy a pitesütő oldalára is jusson, kibéleltem a tésztával a jól kivajazott formát, majd a tészta alját megkentem birsalma lekvárral. Rásimítottam a túrós tölteléket, majd ebbe kiskanállal birsalma-lekvár pöttyöket adagoltam. A maradék tésztából nyújtottam egy kerek formát, és ezzel lefedtem a tölteléket.


180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 percig sütöttem (ameddig a teteje szép barnás lett)

2 megjegyzés:

  1. Hát beleharapnék a pitédbe! ;) Nagyon finomnak tűnik!!!

    VálaszTörlés
  2. you want a taste of my pie? :D mondaná az angol... :D

    VálaszTörlés