2012. január 4., szerda

Fahéjas csiga

Addig emlegettem a fahéjat hogy este fél10kor nekiálltam fahéjas csigát sütni. Igaz, már régóta tervezem hogy kipróbálom ezt a receptet, amit Stahl Judit Gyors édességek c. könyvében olvastam eredetileg. Persze a neten több verziója is megtalálható, tehát nem saját találmány, de annyira finom, hogy muszáj megörökítenem...

sütés előtt...

Hozzávalók:
10 dkg vaj
40 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna
5 dkg cukor
egy kis joghurt ( 15 dkg)
1-1,5 dl tej

A fahéjas töltelékhez:
10 dkg barna cukor
2 evőkanál őrölt fahéj

4 evőkanál tejszín
2 evőkanál barna cukor

A kimért lisztet, cukrot, sütőport és szódabikarbónát jól elvegyítem. Felolvasztom a vajat majd ha kicsit kihűlt kb. háromnegyedét hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Ehhez hozzáadom a joghurtot és a tejet, majd gyorsan összegyúrom. Egy elég ruganyos tésztát kaptam, könnyen nyújtható.

az előkészület...

Kinyújtom téglalap alakúra egy enyhén lisztezett deszkán, kb. fél cm vastagságúra.
A kinyújtott tészta tetejét megkentem a maradék vajjal, majd beszórtam a fahéjas cukorral.
A hosszúkás oldaláról indulva szorosan feltekertem, majd éles késsel kb. 1 cm-es szeleteket vágtam, amelyeket sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam. Kicsit több lett mint gondoltam, ezért összenőttek sülés közben, de ez korántsem gond...
A tejszínt elkavartam a barna cukorral és ezzel megkentem(vagy inkább meglocsoltam) minden csiga tetejét. Persze folyt minden irányba, de ez sem volt gond mert sülés közben beszívta a tészta a kifolyt tejszínt.


200 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sült (szép barnásra), a sütőből kivéve annyira finom illata volt hogy alig bírtam kivárni hogy kicsit kihűljön.
Az egész történet sütéssel együtt max. 30-40 perc alatt megvolt, és nagyon nagyon finom...:)

2 megjegyzés: