2010. november 1., hétfő

Csokis-narancsos kuglóf


A muffinos korszakom után következett a kuglófos korszakom, amihez nagyban hozzájárult az, hogy egyik TV Paprika magazinban nagyon csábító kuglóf-receptek jelentek meg. Korábban azt gondoltam, hogy a kuglóf sütés bonyolult, aztán az első annyira jól sikerült hogy azóta sem tudok leállni.
Ez a recept mindig nagy sikert arat, és mindig jól is sikerül, szóval első kuglóf-próbálkozásnak csak ajánlani merem.
 
Hozzávalók:
3,3 dl tej
40 dkg. cukor ( én fele-fele arányban teszek normál cukrot és barnacukrot)
1 vaniliáscukor vagy 1 evőkanál vaniliakivonat
25 dkg olvasztott vaj ( vagy 20 dkg. olvasztott margarin)
22,5 dkg liszt
2 tojás
2 dkg kakaópor (el lehet hagyni, én most kihagytam)
15 dkg étcsokoládé
1 narancs lereszelt héja
étcsokis tortabevonó

A cukrot összekavarjuk a tejjel, a vaniliáscukorral és a tojásokkal majd apró adagokban hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a felolvasztott vajat/margarint. Közben felolvasztjuk a csokit is. Kettéválasztjuk a tésztát (ami egyébként elég híg állapotú), egyik feléhez hozzáadjuk az olvasztott csokit, a másikhoz a reszelt narancshéjat.

A kuglóf-formát kivajazzuk, majd előbb beleöntjük a csokis masszát, utána pedig a narancsosat, így amikor megsül szép márványos lesz(vagy nem, nekem volt már hogy teljesen összefolyt, de ez az élvezeti értéken egyáltalán nem rontott).

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 percig kell sütni.
Amikor kihült, kiborítjuk, és a tetejére étcsokis tortabevonót csorgatunk. Ezt is el lehet hagyni, mert maga a süti is nagyon tömény, viszont én nagyon szeretem a csokit, úgyhogy mindig rákerül a glazúr is.

2 megjegyzés:

  1. sütőpor nem kell bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia, én nem szoktam tenni, ezért jó tömör, "szottyos" lesz, de ha picit levegősebbre szeretnéd akkor bátran tehetsz bele fél tasak sütőport.

      Törlés