2010. október 10., vasárnap

Császármorzsa Juci módra, vegyes gyümölcs-szósszal


Nagy rajongója vagyok a desszerteknek, sütiknek, mindennek ami édes. Számomra a császármorzsa a főétel kategóriába tartozik, akárcsak a mákos guba vagy a túrógombóc. A császármorzsa elkészítését még nagymamámtól tanultam, aki istenieket sütött, én meg már 5-6 éves koromban kiharcoltam magamnak egy mini nyújtódeszkát hozzá illő nyújtófával (also known as sirítőfa:)  )
Mivel akadt egy nyugis délutánom és már régóta szerettem volna császármorzsát készíteni, nekirugaszkodtam. Először elkészítettem a tésztáját, ami nagyjából ugyanaz mint a palacsinta tészta, csak annál sűrűbb(kb. puding sűrűségű). Ehhez 2 tojásból, kb. 2 dl tejből és 5 kanál lisztet illetve egy csipet sót és reszelt citromhéjat csomómentesen elkevertem, majd hagytam kb. 15 percet pihenni.

 
Közben nekifogtam elkészíteni a gyümölcs-szószt. Házi baracklekvárral a legfinomabb, tudom, a második adagot azzal fogom megenni, viszont most kicsit kísérletezni akartam.
Összevágtam kis kockákra egy almát, egy körtét, néhány szilvát, majd kis vajon elkezdtem párolni, majd pár perc múlva rászórtam 2-3 kanál cukrot, illetve késhegynyi fahéjat.
Ezt elkezdtem rotyogtatni, és kb. 10 percig folyamatosan kavargatva főztem. Mivel volt fehérbor megbontva, abból is beleöntöttem egy keveset, ártani nem fog alapon. Amikor kezdett szépen zselésedni, besűrűsödni, félrehúztam és nekifogtam megsütni a császármorzsát.


Egy serpenyőben (eredetileg öntöttvas serpenyőben, persze az pont nincs) vajat olvasztottam, majd beleöntöttem a masszát. Amikor elkezd az alja megszilárdulni, elkezdem spatulával vagy fakanállal összevagdosni kisebb darabokba, közben néha megforgatom. Ezt addig csinálom, amíg apró darabokra szaggatom a tésztát, ekkor még kicsit pirítom, de figyelni kell mert gyorsan odaég. Igazából villával kellene összetörni, hogy minél morzsásabb legyen, de ezt a teflon bevonatos serpenyőben annyira nem ajánlatos.
Amikor már elég apró darabokat kaptam, még egy kicsit pirítom, aztán félrehúzom, és lehet tálalni!


Isteni finom, kb. két adag lett belőle, így valóban lesz lehetőségem saját főzésű baracklekvárral is megkóstolni!

2 megjegyzés: